Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności, aż 64% dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Wielu konsumentów nie potrafi wskazać różnicy pomiędzy datą minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”) a terminem przydatności do spożycia („należy spożyć do”). Aby to ułatwić, Kaufland,jako partner kampanii Too Good To Go „Często Dobre Dłużej”,wprowadzaspecjalne oznaczeniena opakowaniach produktów marek własnych. Piktogramyopatrzone hasłami:„Popatrz, Powąchaj, Posmakuj”mają przypominać konsumentom, że dany produkt może być dobry po upływie terminu przydatności do spożycia, co sprawdzimy w prosty sposób za pomocą różnych zmysłów.Oznaczeniaznajdują się już na opakowaniach kaszy bulgur i kuskus marki K-Classic i będą pojawiać się sukcesywnie na kolejnych produktach, w tym makaronach czy płatkach. Kaufland jest pierwszą i jak na razie jedyną siecią handlową w Polsce, która zdecydowała się na taki krok.
Marnowanie? Nie mam w planie!
Jedną z przyczyn marnowania jedzenia jest także brak racjonalnego planowania zakupów. Kaufland zwraca uwagę na ten aspekt w kampanii pod nazwą „Marnowanie? Nie mam w planie!”. Za pomocą różnych nośników w sklepach siećpodkreśla, że przemyślana lista zakupów, regularne porządki w lodówce i wykorzystywanie w pierwszej kolejności artykułów, które mamy w swoich domach, to proste patenty na mądre wykorzystywanie jedzenia.
1 października (środa) o godz. 12:00 Kaufland organizuje także live kulinarnyz Janem Kuroniem, który pokaże, co można przyrządzić z resztek jedzenia. Słynny kucharz ugotuje danie z produktów, które najczęściej marnujemy w kuchni, tzn. z ziemniaków, pieczywa, warzyw czy wędlin.Aby obejrzeć transmisję, wystarczywejść na instagramowy profil Kauflandu (instagram).
Partnerami kampanii „Marnowanie? Nie mam w planie!” są organizacje pożytku publicznego, którym Kaufland przekazuje nadwyżki żywności, tzn. Federacja PolskichBanków Żywności, Caritas Polska oraz Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta.