Na wstępie prezes Oddziału Rejonowego PCK w Brzozowie Pani Danuta Gwizdała przywitała licznie przybyłych Gości oraz członków zarządu. Swoją obecnością zaszczycili: Sekretarz Powiatu Brzozowskiego Pani Ewa Tabisz, Pani Alicja Tomoń – Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego w Brzozowie, Dyrektor Oddziału Okręgowego PCK w Rzeszowie Pan Maciej Maruszak oraz Pani Barbara Krzanik z Podkarpackiego Oddziału Okręgowego PCK w Rzeszowie, Dyrektorzy Szkół Średnich biorących udział w projekcie: Pani Dorota Kamińska z ZSO oraz Pan Andrzej Foryt z ZSB. Wśród zaproszonych gości znaleźli się również: Pani Aleksandra Haudek – Radna Rady Miejskiej w Brzozowie, Pan Maciej Haudek – wydawca „Przepiśnika zdrowych potraw”, opiekunowie szkolnych kół PCK: Pani Justyna Majera-Szałajko z ZSE, Pani Agata Supel z ZSB, Pan Krzysztof Łobodziński z ZSO. W podsumowaniu inicjatywy wzięły również udział prelegentki: Panie Olimpia Tympalska i Elżbieta Kolbuch, a także młodzież biorąca udział w projekcie z Zespołu Szkół Ogólnokształcących, Zespołu Szkół Ekonomicznych oraz Zespołu Szkół Budowlanych w Brzozowie.
W dalszej części uroczystości głos zabrała Pani Olimpia Tympalska, która przygotowała prelekcję multimedialną na temat nadwagi i otyłości. Przedstawiła konsekwencje związane z nadwagą, która nieleczona prowadzi do otyłości, co jest przyczyną wielu chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca, stawów i kręgosłupa, problemy z oddychaniem i wiele innych. W trakcie prelekcji zgromadzeni goście mogli poznać główne zasady leczenia nadwagi i otyłości oraz nabyć umiejętność i poznać znaczenie czytania etykiet na produktach.
Następnie zabrała głos Pani Elżbieta Kolbuch – dietetyk. W krótkim wystąpieniu omówiła główne zasady zdrowego odżywiania, a także podsumowała spotkania z uczniami, które odbyły się w każdej szkole średniej na terenie powiatu we wrześniu br. W trakcie swojego wystąpienia przedstawiła i omówiła wskaźniki pozwalające określić stan odżywienia organizmu. Przedstawione zostały normy z zakresu wartości BMI, procentowej ilości tkanki tłuszczowej, ilości wody, wskaźnika budowy ciała, masy kości czy BMR, czyli wskaźnika podstawowej przemiany materii (dzienne zapotrzebowanie na kalorie). Uczniom biorącym udział w projekcie na początku października br. zostały wykonane badania za pomocą analizatora składu ciała mierzące wyżej wymienione wskaźniki.
Kolejnym etapem spotkania była projekcja filmu na temat nadwagi i otyłości współczesnej młodzieży. Po obejrzeniu filmu głos zabrali zaproszeni goście Pani Ewa Tabisz – Sekretarz Powiatu, Pani Alicja Tomoń – Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego, Pan Maciej Maruszak - Dyrektor Oddziału Okręgowego PCK w Rzeszowie oraz Pani Aleksandra Haudek – Radna Rady Miejskiej, gratulując pomysłu wydania „Przepiśnika zdrowych potraw” oraz edukacji młodzieży na temat zdrowego odżywiania.
Następnie zostały rozdane pamiątkowe koszulki z napisem „ Człowiek nie żyje aby jeść, lecz je aby żyć” – Sokrates, dla wszystkich uczestników projektu oraz „Przepiśnik zdrowych potraw”, który zawiera dietetyczne przepisy. Opracowaną książeczkę dedykujemy szczególnie osobom, które dbają o zdrowy styl życia oraz wszystkim tym, którzy są gotowi, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. Przepisy zostały pozyskane i udostępnione za zgodą autorów z pozycji książkowych, właścicieli blogów internetowych oraz od działaczy i wolontariuszy PCK, a także Firmy Cateringowej Pani Małgorzaty Konieczko.
Na zakończenie uroczystości gościom został podany dietetyczny obiad, ciasto i koktajl.
Inwencja organizacji tego przedsięwzięcia niesie ze sobą niewątpliwą misję, jaką jest profilaktyka zdrowego żywienia i przeciwdziałania otyłości współczesnej młodzieży. Wierzymy, że projekt zaowocuje w przyszłości i w znacznym stopniu przyczyni się do zwiększenia świadomości młodych ludzi, przez co pozytywnie wpłynie na komfort ich zdrowego trybu życia.